Na 8-20 sztuk potrzebne będa:

  • dwie i pół szklanki lub pół sztuki startego kalafiora
  • jedna duża cebula
  • jeden ząbek czosnku
  • półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • pół szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • ćwierć szklanki maki ziemniaczanej 
  • ćwierć szklanki oleju
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki syropu z agawy
  • dwie łyżeczki pieprzu ziołowego
  • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki  i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę,  w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut. Najlepiej, by kasza była rozgotowana, aby kotlety były łatwe do uformowania.