Pierniczki korzenne

 

Składniki:

👉 500 g mąki orkiszowej + do podsypania pierników
👉 100 g prawdziwego masła
👉 150 g naturalnego miodu
👉 4 średnie jajka
👉 łyżeczka sody oczyszczonej
👉 2 łyżki kakao
👉 przyprawy po 1 łyżeczce: cynamon, zmielone goździki, ziele angielskie

 

Przygotowanie:

Masło z miodem roztop w rondelku. Odstaw do przestudzenia. W misce umieść jajka i roztrzep je trzepaczką lub mikserem. Dodaj przestudzony miód z masłem i całość wymieszaj. Mąkę z sodą i przyprawami przesiej bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wyrób mikserem lub ręcznie, do połączenia się składników w jednolitą masę. Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na godzinę. Po upływie godziny wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni (góra/dół). W czasie nagrzewania piekarnika, przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Pierniczki piecz ok. 20 minut w zależności od ich grubości (jeśli robisz grubsze to wydłuż delikatnie czas).

⏰ UWAGA! Pierniczki wyrastają podwójnie, więc zachowaj odległości na blaszce. 😊👌