Orzechy to bogate źródło składników odżywczych, takich jak białka roślinne, tłuszcze, błonnik, witaminy i składniki mineralne.

 

  • Zawierają tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone: w tym kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie orzechów może pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi.

  • Orzechy są dobrym źródłem błonnika. Jest on ważny dla utrzymania dobrego stanu jelit i regulacji poziomu glukozy we krwi.

  • Zawierają witaminy i minerały, szczególnie witaminyy E, B2 i B3, a także w składniki mineralne, takie jak magnez, cynk, fosfor, miedź i selen.

  • Badania sugerują, że regularne spożywanie orzechów może pomóc w prewencji chorób serca, cukrzycy typu 2, a także nowotworów. 

Podsumowując, spożywanie orzechów może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Pamiętać jednak warto, że orzechy są bogate w kalorie (około 500-600 kcal w 100g), dlatego ważne jest, aby spożywać je z umiarem i wliczać w dzienny bilans kalorii.