Grillując, pamiętajmy jednak o kilku ważnych zasadach, aby jedzenie z rusztu było nie tylko pyszne, ale i zdrowsze.

👉Podczas procesu grillowania z tłustego mięsa wytapia się tłuszcz i spada na żarzące się węgle. Przy spalaniu wytwarza rakotwórcze związki, które wraz z dymem osiadają na pieczonym mięsie.

 

Jak więc zminimalizować negatywne skutki grillowania?🤔🤔Oto kilka rad:

✔Aby zabezpieczyć się przed działaniem tych szkodliwych związków, należy używać do pieczenia mięsa tacek lub aluminiowej folii, na które skapuje wytopiony tłuszcz.

✔Nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypalać jedzenia.

✔Wcześniejsze zamarynowanie mięsa istotnie obniża zawartość rakotwórczych związków powstających w nim podczas grillowania.

✔Przed każdym kolejny grillowaniem, należy dokładnie wyczyścić ruszt.